13.10.07

Syrinx får genren justerad


På tal om Ramases: Det irriterar mig rätt mycket att Ramases (i likhet med så mycket annan unik musik från samma tidsperiod: Syrinx, Ora, Touch) i den hysteriskt genre-inskränkta mp3-blogosfären kallas "proto-prog". Värst är när proggrockbloggarna mäter allt i hur mycket man kan härröra Genesis eller italiensk symfrock på skivor från 1967 – och hur de beklagar när soundet blir alltför tidstypiskt psykedeliskt, eller poppigt, men jublar åt virtuosa keyboardister. Och detta alltså gällande skivor som inte har mer gemensamt med Genesis än vad Christopher Hitchens har med jultomten.
Att kalla en massa briljant sextiotalistisk konstpop för "proto-prog" bara för att där fanns influenser från klassisk musik samt tonarts- och taktbyten är väl ungefär detsamma som att kalla hela 68-rörelsen för "proto-kapitalism" bara för att några vänsterprotesterande 40-talister sedermera blev bank- och styrelsemän.

Lyssna på undersköna "Hollywood Dream Trip" från debut-LP:n med Syrinx från 1970 (omslaget ovan föreställer uppföljaren från året efter, vilket jag valde i stället på grund av gruppbilden, som en gång gjorde nästan lika stort intryck på mig som "Marquee Moon"-fotot av Television). Proto-prog?!? Snarare något Yellow Magic Orchestra kunnat haft i skivbacken när de började.

4 kommentarer:

Joakim Norling sa...

Den här låten är verkligen alldeles underbar, men det är ju inte helt lätt att hitta skivorna...

Har du förresten hört den nya Testbild!-skivan "Une Teinte Intense"? En av de tre bästa svenska popskivorna någonsin och kriminellt negligerad av våra så kallade "popkritiker".

Anonym sa...

Jag får ideliga påminnelser om nya Testbild! och skäms över att inte ha hört den än. Snart, snart...

Anonym sa...

Kjell: Jag kan skicka ett ex av "Une teinte intense" till dig, så mejla gärna din postadress till mig. Oavsett om skivan är negligerad av inhemska popkritiker, så dök det i alla fall upp en fint skriven och uppskattande recension på Allmusic häromdagen:
http://wc08.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=10:3xfwxz9hldje

/ Stefan Z

Anonym sa...

Missade dem när det begav sig, känner igen omslaget till andra skivan tror jag, antagligen från någon kompis äldre brorsas skivback genomgången då han inte var hemma....
Fantastiskt bra.

//MC

P.S som konstigt nog såg Biljardakademin i Visby 1982,,,